2-Story Sunroom Addition

JDBG is wrapping up work on an expansive 2-story sunroom addition that also included modifications to the existing home’s interior and significant exterior improvements as well. The original project brief was to provide a conditioned 4-season sunroom addition where the homeowners could relax and enjoy their wooded views. As we delved deeper into our client’s overall objectives, it became clear that this would be no ordinary sunroom addition. The resulting 16’x25’ sunroom is a showstopper with 10’ high ceilings and wall to wall windows offering expansive views of the surrounding landscape.

As we recommend with most addition projects, the process started with our Preliminary Design Study to determine project goals, design concepts, project feasibility and associated budget estimates. During this process, our design team worked to ensure that both interior and exterior were fully integrated. We conducted in-depth programming to identify key goals and needs, and performed a field survey and zoning analysis to identify any constraints that could impact the plans. The next step was to develop conceptual designs that addressed the program requirements. 

Using a combination of 3-D massing, interior/exterior renderings, precedent imaging and space planning, the design concept was revised and refined. At the end of the study we had an approved schematic design and comprehensive budget estimates for the 2-story addition and were ready to move into design development, construction documentation, trade coordination, and final pricing. A complex project such as this involves architectural and interior design, structural and civil engineering, landscape design and environmental considerations. Multiple trades and subs are engaged during construction, from HVAC to electrical and plumbing, framers, carpenters and masons, roofers and painters just to name a few. JDBG was there every step of the way to ensure quality construction.  

Other notable features of the renovation included expanding the home’s existing dining room, incorporating a custom ‘dish room,’ and providing fully conditioned storage and his & her workrooms on the lower level. A new front portico will visually connect the old and new structures and a brand new roof, shutters and paint will further transform the exterior. Thoughtful planning was also given to the landscape, including a back deck, stone patio and walkways, plantings and exterior lighting. Stay tuned for more photos as this sunroom addition nears completion.

Location

Vienna, VA

Project Size

1,000+ SF

Year Completed

2020